Nagy koppanást hozhat, ha bukik Trump

Ha Joe Biden nyerné az amerikai elnökválasztást, akkor komoly adóemelésekre lehetne számítani az Egyesült Államokban. Ez leginkább a nagy technológiai cégeknek jelentene komoly érvágást, pont annak a szektornak, amely egy jó ideje a motorját jelenti a masszív tőzsdei áremelkedésnek.
Lovas-Romváry András, 2020. október 7. szerda, 14:15
Fotó: Getty Images - képünk illusztráció

Egy demokrata győzelem az elnökválasztáson komoly társasági adóemelést hozhatna. Ez viszont erőteljesen gyengíthetné azt a felhajtóerőt, amelynek köszönhetően sikerült talpra állnia az amerikai tőzsdéknek a koronavírus-járvány okozta hatalmas zuhanásból - írja elemzőkre hivatkozva a The Wall Street Journal.

21-ről 28-ra

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt javaslata szerint a jelenlegi 21 százalékról 28 százalékosra emelné a társasági nyereségadót, új, minimumadót vetne ki az amerikai vállalatokra és növelné azoknak a multinacionális vállalatoknak a külföldön elért nyereségére vonatkozó adókulcsot, amelyek székhelye az Egyesült Államokban van.

A Bank of America elemzőinek számításai szerint az S&P 500-as részvényindex kosarában szereplő cégek nettó nyereségét összesen 9,2 százalékkal csökkenthetnék az adóemelések, ha megvalósulnának. Az adóemelés különösen a technológiai cégek számára lenne nagy érvágás.

Kik lehetnek a vesztesek?

Az információtechnológiai szektorban, a távközlési szolgáltatások szektorában és a ciklikus fogyasztási cikkek szektorának cégeinél a két számjegyű tartományban lenne a profitcsökkenés mértéke a bank elemzői szerint. Pont ezek a szektorok voltak azok, amelyek hajtották idén felfelé az amerikai részvényindexeket, hiszen ide tartozik az Apple, a Microsoft, a Google anyavállalat Alphabet, a Facebook és az Amazon.

A nagy kérdés az, hogy ezek a növekedésorientált szektorok élvezik-e azt a hátszelet, amit eddig, vagy az adóemelés terve miatt hirtelen ellenszélbe kerülnek - mondta Chat Oviatt a Huntington Private Bank befektetési igazgatója a lapnak.

Biden kampányirodája ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Moody's Analytics elemzése szerint az elnökjelölt terveinek megvalósulása növekedéshez és munkahelyek teremtéséhez járulhatna hozzá. Azt hangoztatták, hogy Biden tervei az összes dolgozó amerikai család jólétének növekedését segíteni. Nincs ok azt hinni, hogy egy olyan gazdaságpolitikai terv, amely azt szeretné, ha mindenki fair módon kivenné a részét, miközben többet tesz a teljes foglalkoztatottság gyorsabb eléréséért, a gazdaság növekedéséért ne segítene mindenkinek a kétkezi munkásoktól a befektetőkig - mondták.

Mennyivel drágultak?

Az összefoglaló emlékeztet, hogy a koronavírus járvány következtében foganatosított intézkedések, a lezárások az emberek életének egy jelentős részét az online szférába kényszerítették. Erre reagálva a befektetők megrohanták a technológiai szektor képviselőinek részvényeit. Az Amazon 69, az Apple és a Microsoft 54 és 31, a Facebook 27 az Alphabet 8,7 százalékkal drágult az év eleje óta.

A vállalatok nyereségtermelő képességét általában úgy tekintik, hogy elvileg az az elsődleges erő a részvényárfolyamok alakulása mögött hosszútávon, azonban idén az árak gyorsabban emelkedtek a nyereségnél. Az Apple részvényei például úgy dupláztak 2018 óta, hogy közben a cég nyeresége viszonylag stabil volt.Az elemzők mostani előrejelzése szerint az amerikai cégek nyeresége csak jövőre kezd majd el talpra állni a koronavírus járvány okozta sokkból, 2021-re a FactSet szerint már 26 százalékos növekedést várnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.10.07 22:27

@syriaalaeppo@gmail.com:
"Merkel az uniós embargó alatt euró százmilliárdokat tolt Putyin zsebébe az Északi Áramlat 2 révén...VII. cikkely?!!!!"

Látom összekavartak a számok és a fogalmak. Az egész Északi Áramlat 2. tervezett költsége 9,5 MrdEuro. Nincs szó százmilliárdokról.
A 7-es cikkely nem a jogállamiságról szól?
A mai felkészültségedet 1-el jutalmazom. Holnapra csináld meg a házi feladatot és készülj fel rendesen.
Így csak nevetség tárgyává válsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.10.07 16:09

Merkel hatalmasat bukott ma!
Lengyelország leállítatta az Északi Áramlat 2 vezeték építését és beperelte az összes építővállaltot aki részt vett. Monopolhelyzet kialakítása miatt tette meg.
Merkel az uniós embargó alatt euró százmilliárdokat tolt Putyin zsebébe az Északi Áramlat 2 révén...VII. cikkely?!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.10.07 15:05

@laci_52: Pontosan. Az USA gazdasága is padlón van a járvány miatt, erre még rátolni egy adóemelést az a teljes összeomlás lenne. Ennyire hülye debil Joe & Co. Marxista, komcsi demokraták. De csalódni fognak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.10.07 15:05

@laci_52: de a földalatti gykoké és a földönkívüli szürkéké nem, szóval trumpnak annyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.10.07 14:57

Trumpnak kell(ene) nyernie, ez az egész emberiség érdeke!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html