Az ultra alacsony kamatok és a távmunka terjedése miatt egyre nagyobb kereslet is segített az elmúlt években a legtöbb fejlett országban fenntartani az ingatlanok áremelkedésének ütemét.

Ennek azonban hamarosan vége szakadhat - derül ki Reuters legfrissebb, ingatlanpiaci elemzők körében végzett felméréséből.

Fenyegető előjelek

Ami viszont eddig nem ért véget az a fogyasztói infláció emelkedése, amely jelenleg meghaladja a jegybankok által kitűzött célokat és sok esetben több évtizedes csúcsokat ért el a legtöbb fejlett gazdaságban. Ez növeli a valószínűségét annak, hogy számos országban további kamatemelések jöhetnek a következő hónapokban. Márpedig ez nem sok jót ígér egy olyan szektornak, amely különösen érzékeny a magasabb kamatokra. Mindezt akkor, amikor az új lakástulajdonosok egy jelentős része egy többéves ingatlanpiaci áremelkedés csúcsán jutott hozzá új ingatlanához- írja a hírügynökség elemzése.

Kezdenek látszódni annak a nyomai, hogy a jelzálog kamatok megindultak abból a rekord mélységből, amit nagyjából egy évvel ezelőtt értek el. Ennek hatásait a háztartások is elkezdik majd érezni – mondta Adam Challis, JJL Európáért, a Közel-Keletért és Afrikáért felelős stratégiai igazgatója.

Az augusztus közepe és szeptember eleje között 100 ingatlanpiaci stratéga megkérdezésével készült felmérés szerint a kilenc nagy ingatlanpiaci közül gyakorlatilag az összesen nagyobb ütemű lassulást várnak, mint amit 3 hónappal ezelőtt előre jeleztek. Egyedül Indiában és Dubajban számítanak arra a szakértők, hogy az árak egy minimális mértékben tovább emelkedhetnek.

A drágulás ütemének várt mérséklődése ellenére a legtöbb elemző nem vár komolyabb összeomlást a lakásárakban. Ennek oka, hogy a fejlett gazdaságokban erősnek mutatkozik a munkaerőpiac és emiatt nem valószínű, hogy a megüresedő ingatlanok aránya jelentősen növekedne. Ugyanakkor sok szakértő azt mondja, a jelenlegi árak már olyan magasak, hogy egy minimális emelkedés,  vagy akár csak egy enyhe áresés is a jelenlegi szintekről tartósítja azt az állapotot, amelyben a lakásvásárlás vállalhatatlan terhet jelent az átlagemberek számára. Ráadásul várhatóan a lakásépítések száma sem emelkedik jelentősen és ezért a kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel.

Már az elviselhető lakásárakhoz is komoly korrekció kellene

Már ahhoz is komolyabb korrekció kellene, hogy az ingatlanárak elkölthető jövedelmekhez mért arányában a hat hónappal ezelőtti szintet elérjük, Ebből a szempontból ugyanis az elmúlt hónapokban jelentősen romlott a helyzet - mondta Liam Bailey, a Knight Frank globális elemzési igazgatója.

Hogyha a legtöbb piacon csökkenésnek is indulnának az árak, ennek mértéke valószínűleg elhanyagolható lesz ahhoz képest, amennyit az elmúlt években emelkedtek. Azokban az országokban, amelyeket a szakértők drágának találtak úgy vélik, két számjegyű csökkenés kellene ahhoz, hogy egy átlagember számára még elviselhető terhet jelentsen a lakásvásárlás. Kanada, Ausztrália és Új Zéland a három leginkább túlértékelt lakáspiac a felmérés szerint, a lakások átlagára a Covid-19-es járvány kezdete óta 45, 35 illetve 40 százalékkal emelkedett. Itt a lakásárak vállalható szintre süllyedéséhez 17,5, 17,5 illetve 20 százalékos csökkenés kellene. Ugyanez a mérőszám az Egyesült Királyságban 8,5 százalékos Németországban és az Egyesült államokban pedig 15 és 10-os túlértékeltséget mutat.

James Knightley az ING vezető nemzetközi közgazdásza arra hívta fel a figyelmet, az amerikai a tipikus jeleit mutatja annak, ami egy élesebb korrekció előtt álló ingatlanpiacot jellemez. A hitelezési költségek mintegy duplájára nőttek, miközben jelentősen csökkent az új jelzáloghitelek iránti kérelmek száma és eközben elkezdett növekedni a kínálat.