A téli szezon előtt mintegy 20 ezer dolgozó hiányzik az idegenforgalmi ágazatból – írja a Local.com az Osztrák Kereskedelmi Kamara turisztikai részlegének képviselőjére hivatkozva. Ennek alapján akár tovább is nőhet az Ausztriában dolgozó magyarok száma, amely a nyáron 100 ezer fölé emelkedett és a leggyorsabb bővülést mutatta a vendégmunkásokat adó országok között.

„Ez a jelenség szinte minden iparágat érint, de különösen a turizmust, mert az iparág már a pandémia előtt is gyorsabban nőtt, mint a rendelkezésre álló munkaerő száma. A helyzetet csak súlyosbította, hogy sok alkalmazott más iparágakhoz vándorolt a koronazárlat alatt, és a tanulókat nem tudták megfelelően kiképezni” – mondta a szervezet szóvivője.

A munkaerőhiány az országot egyenlőtlenül érinti; a síterepek, amelyek csak az év egy részében tartanak nyitva, sokkal nagyobb valószínűséggel támaszkodnak idénymunkásokra, mint a városi turisztikai vállalkozások.

Thomas Geiger, a Tiroli Kereskedelmi Kamara munkatársa a Localnak azt mondta, hogy a járvány előtt Tirolban csúcsidőben akár 60 000 alkalmazottat foglalkoztattak a szálloda- és vendéglátóiparban, akik közül 40 000 „tisztán idénymunkásnak” minősül.

Jelenleg még körülbelül 7500 betöltetlen állás van [a vendéglátóiparban], körülbelül 5000 szakember és 2500 segédmunkás

 

 – mondta Geiger. „A szezon elején sok ilyen pozíció továbbra is betöltetlen lesz, és egyes cégeknek korlátozniuk kell kínálatukat. A zárt szállodai éttermek vagy a félpanziós ellátásról a csak reggelit kínáló ajánlatra váltás csak néhány példa a már ismert túlélési megoldások közül.”

Az idénymunkásoknak természetesen meg kell felelniük az osztrák járványügyi előírásoknak. Például az úgynevezett éjszakai gasztronómiában – ezt a kifejezést Ausztriában a klubokra, bárokra és késő esti étkezésekre használják – a dolgozóknak 3G vagy 2,5G igazolással kell rendelkezniük, ami oltást, gyógyulást vagy negatív PCR-tesztet jelent.

De Ausztria 3G rendszere csak azokat az oltóanyagokat ismeri el, amelyeket az EU – illetve az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) -jóváhagyott. Ez problémát jelent néhány olyan országban, ahonnan jellemzően sok idénymunkás érkezik. A szomszédos Magyarországon például széles körben használták a Szputnyik V orosz vakcinát, de ezt Ausztriában még nem ismerik el. Az ausztriai idegenforgalmi munkaadók már jó ideje megoldást sürgetnek a helyzetre, hiszen e nélkül komolyan veszélybe kerülhet a téli turista szezon.

A vendéglátásban dolgozók már most is ingyenesen vehetik igénybe a rendszeres PCR-teszteket a Safe Hospitality elnevezésű országos kezdeményezés keretében, amelyet nemrégiben a téli turisztikai szezonra vonatkozóan bővítettek ki. A tesztek jelenleg 90 napig érvényes 3G igazolásként „működhetnek” a Covid-19 elleni antitesteket mutató eredmény után.

Egy másik lehetőség, hogy azok a munkavállalók, akik az EMA jóváhagyása nélküli vakcinát kaptak, egy jóváhagyott vakcina emlékeztető oltását kaphatják, hogy hozzáférhessenek az osztrák Green Pass-hoz. Vorarlbergben például a Johnson & Johnson vakcinájában bíznak – írja az orf.at helyi mutációja Christian Gantner államtanácsosra hivatkozva. A tartományban mobil oltási csapatok oltják a régió összes idénymunkását. Gantner úgy véli, ez megoldás lehet az EMA által el nem ismert vakcinákkal oltott idénymunkások és alkalmazóik számára.