Az Egyesült Államok Oroszországtól és szövetségeseitől, Kazahsztántól és Üzbegisztántól vásárolja az atomerőműveit ellátó urán nagyjából felét, 2020-ban mintegy 10,3 millió kilogrammnyi fűtőberendezést vásároltak. Az atomenergia az amerikai villamos energia mintegy 20 százalékát adja ki az amerikai Energiainformációs Hivatal és a Nukleáris Világszövetség adatai szerint.

Washington és szövetségesei az elmúlt héten egy sor szankciót vezettek be Moszkvával szemben, mivel az orosz erők egyre mélyebbre nyomultak a szomszédos Ukrajnába, bár a szankciók kivételt képeznek az uráneladások és a kapcsolódó pénzügyi tranzakciók alól. A National Energy Institute (NEI), az amerikai atomenergia-termelő vállalatok, köztük a Duke Energy és az Exelon kereskedelmi csoportja lobbizik a Fehér Háznál, hogy az Oroszországból származó uránimportra vonatkozó mentességet tartsák fenn, mondták a források a Reutersnek.

A NEI lobbizásának célja annak biztosítása, hogy az urán ne kerüljön az energiával kapcsolatos jövőbeli szankciók hatálya alá, különösen, mivel egyre erősebbek a felhívások az orosz kőolajeladások szankcionálására.

"Az (amerikai atomenergia-) ipar egyszerűen az olcsó orosz urán rabja" - mondta az egyik névtelen forrás a hírügynökségnek. A Duke és az Exelon, a két legnagyobb amerikai közműszolgáltató, nem kommentálta az értesülést.

A washingtoni székhelyű NEI közölte, hogy támogatja az uránellátás sokszínűségét, beleértve az üzemanyag előállítására és feldolgozására szolgáló amerikai létesítmények fejlesztését.

"Míg Oroszország a kereskedelmi célú nukleáris üzemanyag jelentős globális beszállítója, az amerikai közműszolgáltatók világszerte vállalatok és országok hálózatával kötnek szerződést üzemanyag-szükségleteik kielégítésére, hogy csökkentsék az esetleges zavarok kockázatát" - mondta Nima Ashkeboussi, a NEI üzemanyag- és sugárbiztonságért felelős vezető igazgatója.

A Biden-kormányzat azt mondta, hogy azon dolgozik, hogy az amerikai energiaköltségeket alacsonyan tartsa.

"Meghallgatjuk az ipar minden megkeresését, és továbbra is ezt fogjuk tenni, miközben intézkedéseket teszünk Oroszország felelősségre vonása érdekében" - mondta a Fehér Ház egyik tisztviselője, amikor az uránlobbizásról kérdezték.

Az Egyesült Államokban jelenleg nincs urántermelés vagy -feldolgozás, bár több vállalat is jelezte, hogy szeretné újraindítani a hazai termelést, ha hosszú távú szállítási szerződéseket tudnak kötni az atomenergia-termelőkkel. Texas és Wyoming nagy uránkészletekkel rendelkezik. Ausztrália és Kanada szintén nagy urántartalékokkal rendelkezik, és ott és Európában is bőséges feldolgozási kapacitás áll rendelkezésre. De Oroszország és műholdjai a legolcsóbb termelők.

Az uránt üzemanyagként használják a reaktorokban, hogy a maghasadást elérve vizet forraljanak és gőzt termeljenek, amely a turbinákat forgatva áramot termel

Az amerikai atomenergia-ipar orosz urán felhasználása valószínűleg további kérdéseket fog felvetni azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok honnan és hogyan szerzi be a csúcstechnológiai és megújuló energiaforrásokból előállított termékekhez szükséges anyagokat, és ezt a függőséget Joe Biden elnök a múlt héten nemzetbiztonsági fenyegetésként emelte ki.

Oroszország urántermelését a Roszatom, a Vlagyimir Putyin orosz elnök által 2007-ben alapított állami vállalat ellenőrzi. A vállalat fontos bevételi forrást jelent az ország számára.

Az orosz atomenergiafejlesztés jelen van Európában is: Magyarországon például a paksi bővítésben érdekelt a Roszatom. A projektet az EU oldaláról sokat támadják, az Európai Parlament tegnap állásfoglalásban kérte a Bizottságot, hogy szankcionálja a fejlesztést. Finnország maga nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva jegelte az oroszokkal közös atomerőműépítését. A magyar kormány nem akarja, hogy megakadályozzák a paksi bővítést.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.