A tegnap közölt előzetes adatok szerint januártól márciusig évesített szinten 1,4 százalékkal visszaesett az amerikai GDP az előző negyedévhez képest. A csökkenést elsősorban a készletek lassabb növekedése és a növekvő kereskedelmi egyensúlytalanságok okozták, a lakossági és vállalati költések azonban erősek maradtak, így nem valószínű, hogy az adat miatt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed visszavenne szigorítási ciklusából - írja a Financial Times.

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium által közölt adat komoly visszaesést jelez a tavalyi utolsó negyedévhez képest, akkor évesített szinten 6,9 százalékkal bővült az amerikai GDP. A mostani csökkenéssel ez az első mínuszos negyedév az Egyesült Államok gazdasága számára 2020 közepe óta, amikor a Covid-19-es járvány miatti lezárások következtében zsugorodott az ország GDP-je. Az évesített adat egyébként ebben a negyedévben 0,4 százalékos visszaesést takar.

Az ukrán háború ütött nagyot

A fő GDP adat elég problémásnak tűnik és rosszabb a vártnál, azonban ha alaposabban szemügyre vesszük a részleteket, az a belföldi kereslet masszív ellenálló képességéről tanúskodik - mondta a lapnak Kathy Bostjancic az Oxford Economics elemzője.

A gazdaság fő visszafogó ereje az első negyedévben a növekvő külkereskedelmi hiány volt, amit márciusban a növekvő behozatal mellett az elsősorban az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében elszálló árak kísértek. Az export 5,9 százalékkal, az import 17,7 százalékkal nőtt, ez összesen 3,2 százalékponttal csökkentette a GDP-t évesítve.

Eközben viszont a háztartások fogyasztása 2,7 százalékkal nőtt, s a vállalati beruházások értéke is 9,2 százalékkal emelkedett.

Az adatra ugyan nem estek az amerikai tőzsdék, azonban a befektetők körében egyre nő az aggodalom, hogy az emelkedő infláció a Fed szigorításaival párosulva recesszióba dönthetik az amerikai gazdaságot (egy negyedév GDP csökkenés még nem recesszió). Figyelmeztető jel ugyanakkor, hogy az amerikai hozamgörbe a hónap során inverzzé vált és ezt a közelgő recessziók elég megbízható előjelének szokás tekinteni. A nagy befektetési bankok közül már jó néhány kezdi úgy vélni, hogy az amerikai gazdaság idén nem kerülheti el a recessziót.

A meglepetésszerű visszaesés és az emelkedő infláció ugyanakkor komoly kihívás elé állíthatja Joe Biden amerikai elnököt és a novemberben kongresszusi választásra készülő demokratákat. Az elnök azt hangsúlyozta, hogy a visszaesés technikai jellegű és a lakossági fogyasztási adatból azt a következtetést igyekezett levonni, hogy az amerikai gazdaság egyelőre ellenállónak mutatkozott a történelmi kihívásokkal szemben, amelyet az Ukrajna elleni támadás, a globálisan megugró infláció és a Covid-19-es világjárvány jelentenek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!