Az osztrák közszolgálati média, az ORF értesülései szerint Szerbiában egyelőre véget ér az úgynevezett oltási turizmus korszaka, az ország ugyanis leállította a külföldi állampolgárok Covid-19 elleni oltását. Ana Brnabić kormányfő csütörtökön azt mondta, hogy a jövőben az ország saját állampolgárainak beoltására szeretne ismét kiemeltebben foglalkozni, miközben a lakosság oltási hajlandósága az elmúlt hetekben jelentősen csökkent.

Az országban március végén kaphattak védőoltást külföldi állampolgárok is, az akciót a helyi gazdasági kamara kezdeményezte, és elsősorban a régió gazdasági szereplőit szerették volna ezzel segíteni. Ebből az lett, hogy a március végi hétvégén gyakorlatilag az összes külföldit beoltották, aki előzetes regisztrált az erre a célra szolgáló kormányzati portálon. Összesen mintegy 22 ezer külföldinek sikerült így beoltatnia magát Szerbiában.

Lejárt volna az oltások szavatossága

Az akció miértjéről korábban csak pletykák keringtek, azonban azt a kormányfő később megerősítette. Brnabić elmondása szerint ugyanis mintegy 20-25 ezer adag AstraZeneca vakcinát fenyegetett az, hogy lejár a szavatossága, ezért döntöttek a külföldiek oltása mellett. A kormányfőt erősen kritizálták a döntés miatt belföldön, amelyet ő szolidaritási akciónak nevezett.

Az osztrák tudósítás szerint az országban minden politikai oldal hangsúlyozza, hogy a saját lakosság beoltása elsőbbséget kell élvezzen, sokak szerint a szerb kormányt politikai célok vezérlik az oltási terv végrehajtása során. Szerbia már adományozott oltóanyagot Észak-Macedóniának, Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak is. Az országban az AstraZeneca, a Pfizer-Biontech és a Moderna vakcinák mellett használják - Magyarországhoz hasonlóan - a Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyagait.

Mentek az olaszok, magyarok és osztrákok is oltatni

Az akció különösen népszerű volt például az olaszok körében. A Corriere della Sera című napilap tudósítása szerint főként a milánói szerb konzulátus és a római követség honlapján keresztül jelentkeztek sokan az oltásra, és utaztak az amúgy nem egykönnyen elérhető országba oltást kapni. Nagyon sok magyar is élt a lehetőséggel. Ausztria sem volt kivétel, voltak olyan cégek, amelyek Szerbiába küldtek munkavállalóikat, mivel az otthoni oltási rangsorban a kritikus feladatot ellátó dolgozóik is csak később kerültek volna sorra.

Szerbia eddig oltási mintaországnak minősült a rendelkezésre álló nagy mennyiségű vakcinának köszönhetően. Nagyon sok kínai és orosz oltóanyag érkezett hozzájuk már az év elején, mostanra a kormányzat adatai szerint összesen 1,5 millió embert oltottak be, és 1,2 millió ember már a második adag oltást is megkapta. Ezzel a lakosság 26 százalékát legalább egyszer oltották, 20 százalék kapott két adagot.

Ott is növelni kellene az oltási kedvet

A sok oltóanyag ellenérte az utóbbi hetekben jelentősen csökkent az oltási hajlandóság a szerbek között, a kormányzat ezért kampányt indított az oltási kedv növelése érdekében. A kormány célja az, hogy április végéig a lakosság 40 százaléka legalább az első dózist megkapja valamelyik oltóanyagból.