El lehet felejteni a fontos makrogazdasági adatok közzétételét, a vállalati jelentéseket mint a tőzsdét mozgató tényezőket. Az elemzők és az alapkezelők ugyanis a Covid-19 elleni vakcinák tervezett kiszállítási és oltási rendjét figyelik, ez mutathatja meg ugyanis szerintük, hogy melyik piac fog leghamarabb talpra állni, s ez alapján hozzák meg döntéseiket - írja összefoglalójában a Reuters.

Az elemzők előrejelzéseit gyűjtő Refinitiv I/B/E/S adatai szerint a szakértők a globális gazdaság 5 százalék feletti növekedését várják 2022-re, míg a vállalati nyereségek 38 és 21 százalékkal pattanhatnak meg Európában és az Egyesült Államokban. Azonban ezek az előrejelzések erősen függnek attól, hogy milyen sebességgel sikerül végrehajtani a különböző oltási programokat, az új koronavírus változatok és a különböző kormányok friss lezárási intézkedései villámgyorsasággal tudják ugyanis elavulttá tenni akár az elemzők, akár a cégek saját előrejelzéseit is.

Csak a vakcinaverseny számít

A vakcinaverseny marad a legnagyobb adu egyelőre, ez fogja meghatározni a várakozásokat azzal kapcsolatban, hogy ki vezetheti a kilábalást 2021-ben. Az oltások megerősíthetik egy összehangolt kilábalás lehetőségét a második félévben, azonban a mostani adatok inkább azt mutatják, hogy komoly eltérések lehetnek ennek időpontjában az Egyesült Államok, Európa és a világ más részei között  - mondta Mark McCormick, a TD Securities vezető devizastratégája.

A nagy kérdés az, melyik ország éri majd el elsőként a 60-70 százalékos átoltottsági arányt, azt a küszöböt, amelyet sokan a nyájimmunitás eléréséhez szükséges szintnek tartanak. Ezen a szinten ugyanis a gyárak, hotelek és bárok már valószínűleg tartósan és biztonságosan újranyithatnak. Minél később jön ez el, annál inkább szükség lehet a további kormányzati és jegybanki mentőcsomagokra.

Az, hogy a vakcinák kiszállítása az eredetileg reméltnél döcögősebben halad világszerte arra kényszerített sok elemzőt, hogy módosítson eredeti előrejelzésén a nyájimmunitás elérésére vonatkozóan. A Deutsche Bank nyárról késő őszre tolta ennek várható időpontját, jóllehet az északi féltekén még mindig tavaszra várja a nagy fordulatot, amikor becsléseik szerint ott már az emberek 20-25 százaléka be lesz oltva és a korlátozásokat lassan feloldják.

A verseny várható befutói azonban már most látszanak, például Izrael, ahol a gyors oltási kampánynak köszönhetően beáramló tőke a múlt héten évtizedes csúcsra lökte a sékel árfolyamát. Eközben az olyan országokat, ahol lassan halad az oltási kampány, büntetik a befektetők. Erre példa Brazília és Dél-Afrika is.

A sok beadott oltás látszik az angol font árfolyamán is, ez ugyanis nyolc hónapos csúcsra jutott az euróval szemben. Az elemzők szerint ez az oltási program előrehaladásának a következménye, a szigetországban már 5 millió ember kapta meg az első adagot a vakcinából.

Sahmik Dhar, a BNY Mellon Investment Management vezető közgazdásza azzal számol, hogy Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban akár két számjegyű is lehet a GDP visszapattanásának üteme, azonban az eurózónában jóval lanyhább maradhat. Utóbbiban a kilátások elég borúsak, úgy tűnik, itt több időre lesz szükség a nyájimmunitás eléréséhez - tette hozzá a szakértő. Az eurózóna jelenleg elmaradásban van az éllovasokhoz képest az oltások terén, Németországban épp most rendeltek el február 24-ig kemény lezárásokat, míg Franciaország és Hollandia éjszakai kijárási tilalom bevezetésére készül.

Nagyot lehet bukni, ha nem áll vissza az élet

Jack Allen-Reynolds, a Capital Economics vezető európai közgazdásza a lassú oltási program miatt az eurózóna idei növekedésére adott előrejelzését 5-ről 4 százalékra csökkentette. Elmondása szerint a járvány előtti GDP szinteket általában 2022-re fogja elérni a világ, azonban az európai talpra állás nehezebb lesz, mint a brit vagy az amerikai. Az Egyesült Államok, amely a múlt hónapban indította saját oltási programját a legtöbb ország előtt jár, ott már 100 emberből 5 megkapta a vakcina első adagját - emeli ki az összefoglaló. A Deutsche Bank elemzői szerint ha a jelenlegi tempóban folyik az oltás, akkor a áprilisra már mintegy 70 millió amerikai lehet túl az oltáson, s ezzel a legsérülékenyebb csoportok megszerezhetik a védettséget.

Azonban a vakcinák beadására spekulálni nem biztos, hogy kockázatmentes. Erre hívta fel a figyelmet Eric Baurmeister, a Morgan Stanley Investment Management kötvénypiaci vezetője, aki úgy véli, a piacok mér azt árazzák, hogy az oltás után minden visszazökken a régi kerékvágásba. Ez pedig olyan optimista szcenárió, ahol van tere a negatív meglepetéseknek.

Az általános vélemény szerint ugyanis a fogyasztók amint lehetőségük lesz rá, az elmúlt hónapokban keletkezett megtakarításaikat azonnal utazásra, szórakozásra költik a megfelelő mértékű állami támogatásokra támaszkodva. Hans Peterson, a SEB Investment Management eszközallokációs igazgatója szerint a befektetők most épp azzal vannak elfoglalva, hogy elkapják, mely eszközök nyernek majd a korlátozások feloldásán és azt figyelik, hogy lassul a fertőzések üteme. Azonban ha ez megfordul, akkor mindenki megint a járvány nyerteseit igyekszik megvenni, ismét a nagy tech cégekbe menekül majd az összes tőke és szárnyalnak majd a FAANG részvények (Facebook, Apple, Amazon Netflix, Googel/Alphabet).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!