Nagy koppanás lehet, ha elszámítják a nyájimmunitást

A befektetőket nem érdeklik már a gazdasági adatok, csak azt nézik, melyik ország hol tart az oltási programban. Mindenki arra pozicionálja magát, hogy mikor jön el majd a nyájimmunitás és melyik országban mikor tér vissza a járvány előtti állapot. Ha elszámolják magukat, akkor viszont nagy lehet a csalódás.
Lovas-Romváry András, 2021. január 25. hétfő, 07:08
Fotó: MTI Fotó / Vasvári Tamás - képünk illusztráció

El lehet felejteni a fontos makrogazdasági adatok közzétételét, a vállalati jelentéseket mint a tőzsdét mozgató tényezőket. Az elemzők és az alapkezelők ugyanis a Covid-19 elleni vakcinák tervezett kiszállítási és oltási rendjét figyelik, ez mutathatja meg ugyanis szerintük, hogy melyik piac fog leghamarabb talpra állni, s ez alapján hozzák meg döntéseiket - írja összefoglalójában a Reuters.

Az elemzők előrejelzéseit gyűjtő Refinitiv I/B/E/S adatai szerint a szakértők a globális gazdaság 5 százalék feletti növekedését várják 2022-re, míg a vállalati nyereségek 38 és 21 százalékkal pattanhatnak meg Európában és az Egyesült Államokban. Azonban ezek az előrejelzések erősen függnek attól, hogy milyen sebességgel sikerül végrehajtani a különböző oltási programokat, az új koronavírus változatok és a különböző kormányok friss lezárási intézkedései villámgyorsasággal tudják ugyanis elavulttá tenni akár az elemzők, akár a cégek saját előrejelzéseit is.

Csak a vakcinaverseny számít

A vakcinaverseny marad a legnagyobb adu egyelőre, ez fogja meghatározni a várakozásokat azzal kapcsolatban, hogy ki vezetheti a kilábalást 2021-ben. Az oltások megerősíthetik egy összehangolt kilábalás lehetőségét a második félévben, azonban a mostani adatok inkább azt mutatják, hogy komoly eltérések lehetnek ennek időpontjában az Egyesült Államok, Európa és a világ más részei között  - mondta Mark McCormick, a TD Securities vezető devizastratégája.

A nagy kérdés az, melyik ország éri majd el elsőként a 60-70 százalékos átoltottsági arányt, azt a küszöböt, amelyet sokan a nyájimmunitás eléréséhez szükséges szintnek tartanak. Ezen a szinten ugyanis a gyárak, hotelek és bárok már valószínűleg tartósan és biztonságosan újranyithatnak. Minél később jön ez el, annál inkább szükség lehet a további kormányzati és jegybanki mentőcsomagokra.

Az, hogy a vakcinák kiszállítása az eredetileg reméltnél döcögősebben halad világszerte arra kényszerített sok elemzőt, hogy módosítson eredeti előrejelzésén a nyájimmunitás elérésére vonatkozóan. A Deutsche Bank nyárról késő őszre tolta ennek várható időpontját, jóllehet az északi féltekén még mindig tavaszra várja a nagy fordulatot, amikor becsléseik szerint ott már az emberek 20-25 százaléka be lesz oltva és a korlátozásokat lassan feloldják.

A verseny várható befutói azonban már most látszanak, például Izrael, ahol a gyors oltási kampánynak köszönhetően beáramló tőke a múlt héten évtizedes csúcsra lökte a sékel árfolyamát. Eközben az olyan országokat, ahol lassan halad az oltási kampány, büntetik a befektetők. Erre példa Brazília és Dél-Afrika is.

A sok beadott oltás látszik az angol font árfolyamán is, ez ugyanis nyolc hónapos csúcsra jutott az euróval szemben. Az elemzők szerint ez az oltási program előrehaladásának a következménye, a szigetországban már 5 millió ember kapta meg az első adagot a vakcinából.

Sahmik Dhar, a BNY Mellon Investment Management vezető közgazdásza azzal számol, hogy Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban akár két számjegyű is lehet a GDP visszapattanásának üteme, azonban az eurózónában jóval lanyhább maradhat. Utóbbiban a kilátások elég borúsak, úgy tűnik, itt több időre lesz szükség a nyájimmunitás eléréséhez - tette hozzá a szakértő. Az eurózóna jelenleg elmaradásban van az éllovasokhoz képest az oltások terén, Németországban épp most rendeltek el február 24-ig kemény lezárásokat, míg Franciaország és Hollandia éjszakai kijárási tilalom bevezetésére készül.

Nagyot lehet bukni, ha nem áll vissza az élet

Jack Allen-Reynolds, a Capital Economics vezető európai közgazdásza a lassú oltási program miatt az eurózóna idei növekedésére adott előrejelzését 5-ről 4 százalékra csökkentette. Elmondása szerint a járvány előtti GDP szinteket általában 2022-re fogja elérni a világ, azonban az európai talpra állás nehezebb lesz, mint a brit vagy az amerikai. Az Egyesült Államok, amely a múlt hónapban indította saját oltási programját a legtöbb ország előtt jár, ott már 100 emberből 5 megkapta a vakcina első adagját - emeli ki az összefoglaló. A Deutsche Bank elemzői szerint ha a jelenlegi tempóban folyik az oltás, akkor a áprilisra már mintegy 70 millió amerikai lehet túl az oltáson, s ezzel a legsérülékenyebb csoportok megszerezhetik a védettséget.

Azonban a vakcinák beadására spekulálni nem biztos, hogy kockázatmentes. Erre hívta fel a figyelmet Eric Baurmeister, a Morgan Stanley Investment Management kötvénypiaci vezetője, aki úgy véli, a piacok mér azt árazzák, hogy az oltás után minden visszazökken a régi kerékvágásba. Ez pedig olyan optimista szcenárió, ahol van tere a negatív meglepetéseknek.

Az általános vélemény szerint ugyanis a fogyasztók amint lehetőségük lesz rá, az elmúlt hónapokban keletkezett megtakarításaikat azonnal utazásra, szórakozásra költik a megfelelő mértékű állami támogatásokra támaszkodva. Hans Peterson, a SEB Investment Management eszközallokációs igazgatója szerint a befektetők most épp azzal vannak elfoglalva, hogy elkapják, mely eszközök nyernek majd a korlátozások feloldásán és azt figyelik, hogy lassul a fertőzések üteme. Azonban ha ez megfordul, akkor mindenki megint a járvány nyerteseit igyekszik megvenni, ismét a nagy tech cégekbe menekül majd az összes tőke és szárnyalnak majd a FAANG részvények (Facebook, Apple, Amazon Netflix, Googel/Alphabet).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

I.N.R.I., 2021.01.25 19:19

@antitroll: Ez mind találgatás.
Az engem nem érdekel.
Egyet tudunk 100 százalékban: helyes maszkhasználattal, távolsagtartással, védőintézkedésekkel nem kapható el a betegség.
Gyógyíthatatlan betegség.
Az oltások most debütálnak.
Én is annak szurkolok, hogy beválljanak.
Szurkolással nem megállítható a járvány.
Védőintézkedésekkel igen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2021.01.25 19:01

@I.N.R.I.:
A Covid-dal egy baj van, az ember immunrendszere (még) nem ismeri. Egyszer pont így voltunk az influenzával is. Az első találkozás a zűrös, aztán a többi már kevésbé dadog...
Hogy az immunrendszer megismerje, az influenza esetében kellett sok halott, most viszont már vannak vakcinák, amivel az áldozatok számát lehet csökkenteni, akár kvázi nullázni. Áldozat a COVID esetében a tartós egészségkárosodást szenvedő is, azok sokan, sokkal többen vannak, mint a halottak! Ez már sajnos tény, csak még nem számoljuk, évek kellenek mire számok lesznek!

A vakcinák elérhetőségének kezdeti szűkössége legkésőbb ennek az évnek a végére eltűnik, ahogy egyre több gyártó jön elő a saját vakcinájával, illetve a gyártási kapacitásokat felpörgetik. Ha elegendő vakcina áll rendelkezésre, akkor csak elhatározás és meggyőzés, hogy a tömeges közel egy időben történő oltásokkal a nyájimmunitáshoz hasonló állapot legyen elérhető. Ez mondjuk legyen 5-6 hónap, eddig biztos a nagyobb fokú védettség.

Szerintem ekkor a fertőzések és ezzel a vírus reprodukciók száma több nagyságrenddel lesz kevesebb, mint akár ma. Ha pedig így van, akkor a nagy számok törvénye alapján a vírus mutációk száma is csökken. Könnyebb lesz védekezni az egyszerű ember immunrendszerének és persze a vakcinagyártóknak is alkalmazkodni.
A vírus nem fog eltűnni, de én is azt gondolom, hogy szezonális influenza súlyosságú betegség lesz a végén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2021.01.25 17:37

@I.N.R.I.: Tévedni nemcsak emberi dolog mondta a sün, s leszállt a drótkeféről. te a részvényekről beszélsz, a mi vagy secc-perc alatti avagy hosszútávú megtakarítás/nyerészkedés, de nézd meg a középtávú ( 3-5 év ) befektetési jegyek hozamát, amelyek ugyan jegyzésben stagnálnak, de az értékük az itthoni fogyasztási infláció miatt ( lsd. nyugdíjas fogyasztási index kosár ) már eddig is min. 5% vesztésre állnak, s a fogy.cikkek ára még tovább fog emelkedni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.25 11:09

COVID19 esetén nem lehetséges nyájimmunitás.
Kár, hogy még mindig léteznek orvosok is akik szerint van ilyen. Majd ha lesz influenza esetében akkor lesz COVID19-nél is.
Nem is ez a lényeg!
A COVID előtti világot el kell felejteni!
Örökre.
Akinek nem megy az kihal.
A gazdaság pedig megy most is.
Sőt! Jól fel is pörgette a járvány.
Átalakította szerkezetileg. Ahogyan a világ összes bankja, tőzsdéje, befektetési alapja nem tudta volna.
El kell felejteni hagyományos ágazatokat mint turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, tömegsport, stb. Ezek szépen átalakulnak és COVID utáni állapotukban virágzanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html