Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter aláírta a felhatalmazást, amely engedélyt ad az ukrán villamos energia exportjának újraindítására, amennyiben a termelőkapacitás többet produkálna, mint amennyire az ukrán lakosságnak szüksége van.

Az ukrán energiarendszer már közel két hónapja működik anélkül, hogy kénytelenek lennénk korlátozni a fogyasztókat, ahogy tartalékot is tudunk képezni. Ez az eredmény ma elképzelhetetlen lenne az ukrán villamosmérnökök heroikus munkája nélkül, ahogy a rendszer helyreállításában szintén hatalmas szerepet játszottak nemzetközi segítő partnereink. A legnehezebb telünkön vagyunk túl

– idézte Herman Haluscsenkót az Interfax Ukraine.

Az ukrán energiaügyi miniszter azt is hozzátette: a következő lépés a villamosenergia-export megnyitása lesz, ami további pénzügyi forrásokat vonz majd az elpusztult és megrongálódott ukrán energetikai infrastruktúra szükséges helyreállításához.

Ugyanakkor az ukrán tárcavezető hangsúlyozta: az örvendetes előrelépések ellenére változatlanul az ukrán fogyasztók villamosenergia-szükségletének biztosítása a prioritás.

Herman Haluscsenko elmondta: az ukrán villamosenergia-export egészen addig működni fog, amíg az erőforrásokat a helyi lakosság számára tudják biztosítani. Ám azt azonnal leállítják, amennyiben a helyzet megváltozik.

Az ukrán hírügynökség szerint a tavaly júniusban megkezdett ukrán villamosenergia-exportot az energetikai minisztérium utasítására október 11-től állították be a helyi hatóságok, miután az orosz hadsereg következetes és tömeges támadásokat indított Ukrajna energetikai infrastruktúrája ellen.