Charles Michel a személyes részvétellel tartott csúcs utáni sajtótájékoztatóján közölte, a magyar szabályozás megkövetelte, hogy a tanácskozás napirendjére kerüljön az LMBTI-közösségek és jogaik kérdése.

"Intimitása miatt a vita érzelmekben gazdag megbeszéléssé vált arról, mit gondolunk egymásról, az alapvető szabadságjogok fogalmáról és arról, hogy miként viszonyulunk egymáshoz" - fogalmazott az Európai Tanács elnöke. Lehetővé tette továbbá, hogy a vezetők meghallgassák egymás álláspontját, és megismerhetővé váljon a magyar nézőpont is - tette hozzá.

Elmondta továbbá: lehetősége nyílt felhívni a vezetők figyelmét az európaiság alapját jelentő jogállamiság elvének fontosságára. Reményét fejezte ki, hogy az Európa jövőjéről kezdődött konferenciasorozat hozzájárul majd az európai projektet összetartó európai jog, az alapvető szabadságok és értékek erősödéséhez.

Mások elfogadása alapvető az EU-ban

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: az új magyar törvény egyértelműen szembemegy azokkal az értékekkel, amelyeket az uniós szerződések is világosan tartalmaznak. A méltósággal, a megkülönböztetésmentességgel, az emberi jogokkal és a kisebbségek védelmével. Az új, sok vitát kiváltó magyar törvénnyel kapcsolatos csütörtök esti vitáról azt mondta, a tagállami vezetők "szükséges és tárgyilagos, érzelemdús és személyes hangvételű megbeszélést folytattak. A kérdés az emberek identitását, érzéseit és méltóságát érinti, az Európai Unió kiáll ezen értékek mellett - hangsúlyozta.

"Az EU az értékek uniója, a mások elfogadása alapvető. Megvédjük polgárinkat, és biztosítjuk, hogy azt szerethessék, akit akarnak" - fogalmazott. Hozzátette, számos jó indok szól amellett, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon. Továbbá közölte: már a múlt héten kifejezte aggodalmát a magyar törvény miatt, aggályaival a legtöbb tagállami vezető egyetértett. Az uniós bizottság tüzetesen megvizsgálta a szóban forgó jogszabályt, és levelet küldött a magyar kormánynak a törvény jogilag vitatott pontjai miatt. A bizottság várja Magyarországon válaszát - mondta Ursula von der Leyen.

Macron: ez nem Orbán Viktor probléma

Emmanuel Macron francia elnök a magyar szabályozással kapcsolatban azt mondta, a homofóbiát legalizáló törvény ellentétes az uniós értékekkel és jogszabályokkal.

A homofób magyar törvénnyel szembeni kiállás az egyéni szabadság és az emberi méltóság megvédését jelenti.

Az értékek érvényesítésének és megőrzésének szükségessége "egzisztenciális kérdés az európaiak számára", megjegyezve, hogy különben nem lehetne hitelesen kérni az albánoktól vagy a szerbektől az EU-hoz való csatlakozás ösztönzőjeként, hogy tartsák tiszteletben a jogállamisági kérdéseket. 

Macron ugyanakkor azt is mondta a Politico tudósítása szerint: nem támogatja azt az elképzelést, hogy Magyarország lépjen ki az EU 50. cikkelye alapján és lépjen ki a blokkból, ezzel Mark Rutte holland miniszterelnökre célzott, aki felvetette ezt a lehetőséget.


Azt nem mondhatjuk, hogy geopolitikai szempontból folyamatosan bővítenünk kell Európát...de amint probléma adódik, egyből tagállamok kizárásáról beszélünk.

Ehelyett hatékony eljárásokra van szükség az uniós értékek betartatására. Közölte továbbá, támogatja az Európai Bizottság vizsgálatát, hogy a magyar szabályozás megfelel-e az uniós jognak.

Ellenzi az uniós gazdasági források kifizetésének összekapcsolását az értékek tiszteletben tartásával, véleménye szerint ugyanis Magyarország néhány év múlva nettó befizető országgá válhat, és akkor mondhatja, "ne zaklassanak ezekkel az értékekkel kapcsolatos kérdésekkel". Macron egyébként pedig úgy vélte, 

ez nem Orbán Viktor probléma, ez mélyebb, ez az illiberalizmus felemelkedése,

utalva arra, hogy néhány ország eltávolodott a liberális értékektől és azzal foglalkozni kell. "Határozottnak kell lennünk a vezetőkkel és meggyőzőek az emberekkel szemben" - mondta a francia elnök az Politico szerint.

Merkel: a vita még nem ért véget

Angela Merkel német kancellár az uniós csúcsot követően azt mondta, nem emlékszik olyanra, hogy az uniós vezetők valaha is olyan keményen tárgyaltak volna Magyarországról, mint ahogyan azt a csütörtök esti ülésen tették. "Nyílt és őszinte, de ellentétekkel terhes megbeszélés zajlott, a vita azonban nem ért még véget" - fogalmazott. Az uniós vezetők csúcstalálkozója során ismét világossá vált, hogy az EU nemcsak belső piac, hanem közös értékek alapján létrejött értékunió - tette hozzá. Komoly probléma, hogy rendkívül eltérő elképzelések vannak Európáról és jövőjéről, ami indokolja, hogy a vitát folytatni kell - tette hozzá Angela Merkel.

Védelmezők is akadtak

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök védelmébe vette a magyar szabályozást. Lengyel újságíróknak azt mondta, a családokat, a gyermekeket védeni kell. A nemzetközi jogra is hivatkozva hangsúlyozta: a szülőknek joguk van ahhoz, hogy meghatározzák, miként neveljék gyermekeiket. "Legmélyebb meggyőződésem szerint helyes, hogy a szülők dönthessenek arról, ki és milyen alapon folytathat művelődési, illetve indoktrinációs tevékenységet az iskolák épületeiben" - jelentette ki.

Janez Jansa szlovén kormányfő szlovén újságírói kérdésre válaszolva, miszerint Szlovéniának mi az álláspontja a magyar törvénnyel kapcsolatban, azt válaszolta: a vita nem álláspontok elfogadásáról szólt, és semmilyen szövegre nincsenek javaslatok. Amennyiben probléma merül fel bármely jogszabály kapcsán, bármely uniós tagállamban, arra megvannak a jogi mechanizmusok és eljárások, amelyeket elindíthat az Európai Bizottság - jelezte Jansa, hozzátéve: ennek végén olyan jogi döntés születik, amelyet mindenkinek el kell fogadnia.