Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy Magyarországon még talán kevesen hallottak az Oppo telefonokról. Ez részben azzal magyarázható, hogy a kínai BBK Electronics cégcsoporthoz tartozó márka hivatalosan csak 2021 nyarán tört be a hazai piacra. Pedig a valóság az, hogy rengeteg fajta termékkel operálnak, a konglomerátum felhozatala egész széles: elég csak megemlíteni a nálunk is felkapaszkodó Realme-t, vagy a kevésbé ismert, de az Oppo mobilokhoz sokban hasonlító OnePlus-t.

A vállalat zászlóshajója idén új készülékkel jelentkezett: már itthon is kapható az Oppo Find X5 Pro, ami a közel félmilliós árcéduláját elnézve a Samsung és az Apple csúcsragadozóit célozza. Kistestvér is érkezett a szériában (sima Find X5), ami látatlanban sem tűnik rossznak, azonban egyértelműen a Pro kiadás az élvonal. 

Első benyomások

Bár a doboza első pillantásra semmi extra, kinyitva kellemes meglepetés fogad, hiszen manapság egyáltalán nem alapvető, hogy töltőt is mellékelnek a telefonhoz. Nem is akármilyet, kapásból egy 80 wattos töltőfejet adnak, amihez a megszokott Type-C kábel tartozik. Különösen tetszetős, hogy adtak hozzá egy enyhén áttetsző szilikontokot is – azért hozzá kell tenni, gyorsan koszolódik –, valamint egy USB-A átalakító is lapul a doboz legalján, hogy a telefonnal más eszközöket is lehessen tölteni. 

Oppo Find X5 Pro
Oppo Find X5 Pro
Kép: Napi.hu, Nagy Martin

Kézben tartva a telefon fogása egész jó, de azért nem árt határozottan tartani, hiszen nem egy könnyű darab (218 gramm). A bekapcsoló gomb a jobb szélen található, a hangerőszabályzót a baloldalra tették, az alsó részre pedig a SIM-tálca és az USB-C csatlakozó került. Jack kiement sajnos hiányzik, fejhallgató használathoz átalakító kábelre van szükség. 

Anyaghasználatban eltér az elődjétől, hiszen a hátlap már nem üvegborítású, hanem kerámia. Ez érzetre túlzás nélkül kifogástalan, a borításon ráadásul alig-alig tapadnak meg az ujjlenyomatok. Egyetlen hátránya, hogy könnyebben csúszik az íróasztalon, mintha jégre tennénk, ezért érdemes a mellékelt tokban használni. A csúszósságot kézben tartva is érdemes megszokni, a teszt során is előfordult, hogy a fizika megtréfált bennünket.

A kijelzője tudja, amit kell

Egyértelműen a telefon egyik erőssége a 6,7 hüvelykes, 1440 x 3216 pixeles felbontású kijelző, a tűéles AMOLED panelhez ráadásul 120Hz-es képfrissítés és remek betekintési szög párosul. Habár nyers fényerőben nem éri el a Samsung Galaxy S22 Ultra szintjét (1750 nit), elegendőnek bizonyult az 1300 nites maximum, remekül lehetett olvasni a kijelzőt még a vakító nyári napsütésben is. A színek élénksége és a kontraszt nagyon jó, mindenhol megállta a helyét. Hangminőségben megfelelő térérzetet és hangerőszintet kínál, és bár ezen a téren találni jobb megoldásokat is, filmek és sorozatok nézéséhez így is kifogástalan.

Hardverben sem gyenge, de a töltő mindent ver

A csúcsmobiloknál fontos szempont az üzemidő, valamint az is, hogy mennyi ideig tart magához téríteni a lemerült készüléket. Az 5000 milliamperórás akkumulátor jól bírta a gyűrődést, mérsékelt fényerővel és kíméletes használat mellett akár két napig is lehet húzni – de az esetek többségében azért nem árt a nap végén töltőre tenni. Ebben a versenyben egyébként biztos, hogy köröket ver sok más eszközre: a 80 wattos fejjel negyed óra alatt 50 százalékra is felmegy az aksi, illetve körülbelül 35 perces időt futott a teljes töltöttségig. Emellett lehetőség van vezeték nélküli töltésre is, maximum 50 wattal.

Oppo Find X5 Pro kerámia hátlap
Oppo Find X5 Pro kerámia hátlap
Kép: Napi.hu, Nagy Martin

A telefonban egy Snapdragon 8 Gen 1 lapka munkálkodik, amihez 12GB rendszermemóriát és 256 GB belső tárhelyet kínálnak. Utóbbi sajnos nem bővíthető, de az összteljesítményre és a felhasználói élményre nem volt panasz, egyszerűen kezelhető a gyártó saját, Android 12-re épülő ColorOS 12.1 felhasználói felülete is. Nehéz kizökkenteni a telefont, viszont fontos megemlíteni, hogy a magas teljesítmény miatt fel is tud melegedni. WI-FI megosztás vagy kinti használat mellett közepesen hevül fel, de leginkább a játékok közben volt érezhető: a tesztidőszak alatt kipróbált játékoknál – League of Legends: Wild Rift, PUBG Mobile – okozott forró pillanatokat, de szerencsére utána gyorsan visszaállt a hőmérséklete. 

Egyéb funkciókban persze hozza a kötelezőt: 5G támogatás, NFC a mobilfizetésre, IP68 és Gorilla Glass Victus készülékvédelem is megvan. Tulajdonképpen csak az FM-Rádió és az Infra hiányzik, érthető okokból már kevesen használják ezeket. Biometrikus azonosítás terén akad egy kijelzőbe elrejtett ujjlenyomat-olvasó, ami hüvelykujjal párosítva nagyon jó felismerési arányt és sebességet mutatott, hasonlóan teljesített az arcfelismerő is.

Izgalmas kameratervezés

A telefon sokban hasonlít a Find X3-hoz, ez a kameraszigetnél sincs másképp: megőrizték a korábbi dizájnt, melynél a kamerasziget a hátlapból emelkedik ki. Képalkotásban egy Sony IMX766 szenzorra támaszkodik, amit egy 13 bites Hasselblad színspektrum szenzor és LED villanó segít.

Oppo Find X5 Pro kamerasziget
Oppo Find X5 Pro kamerasziget
Kép: Napi.hu, Nagy Martin

Hátlapján helyett kapott egy 50 megapixeles főkamera, mellette egy szintén 50 MP-s ultraszéles, és egy 13 MP-s telefotó kamera. Fordítás után pedig egy 32 megapixeles szelfiegység fogad, videókat készíteni minden kamerával maximum 4K 60 fps mellett lehet. Nappali fényben és este is megbízhatóan működik – bár a zoomtávolság nem olyan nagy, mint a többi csúcstelefonnál –, összességében elég nehéz rossz fotókat lőni.

A portréképekre sem lehet panasz
A portréképekre sem lehet panasz
Kép: Napi.hu, Szász Péter

Aki szeret makrofotókat lőni, annak különösen ajánljuk a készüléket, az eredmény éles, részletgazdag felvétel. A videókészítés gyengeségei közé tartozik ugyanakkor, hogy közelítéskor vagy távolításkor zavaróan látszik, hogy a készülék kamerát váltott. Ezt a Samsung vagy éppen az Apple jobban megoldotta az öregebb készülékeinél is.


BalloonFly, ballon-kilátó a Városligetben (Oppo Find X5Pro/50MP)
BalloonFly, ballon-kilátó a Városligetben (Oppo Find X5 Pro/50MP)
Kép: Napi.hu, Nagy Martin

Merész vállalás volt?

A mai csúcskategóriás telefonokról beszélni azért is nehézkes, mert a borsos áruktól eltekintve tényleg nagyítóval kell keresni a hibákat, ez az OPPO Find X5 Pro esetében sincs másképp. Pár nagyon apró hiányosságot leszámítva állja a sarat, és biztosan odatehető versenytársak mellé. A dizájn izgalmasra sikerült, hardverben hozza a felsőkategóriát, a töltési sebessége pedig több mint meggyőző.

Ezek után nem árt figyelni a gyártó későbbi termékeire, aki pedig alternatíváját keresi a riválisok csúcskészülékeinek, és hajlandó kifizetni érte mintegy 480 ezer forintot, valószínűleg nem fog csalódni az OPPO legújabb telefonjában. A kérdés leginkább az, hogy ezen az árszínvonalon, a vásárlók nem a jobban csengő Samsung telefonokat fogják-e venni és nem lenne-e célravezető meghódítani a magyar piacot egy 10-15 százalékkal, a vetélytársak alá lőtt árral.