Ha van tipikusan olyan helyzet, amelyet a tankönyvek medvepiaci mélypontként szoktak leírni hangulat szempontjából, akkor a mostani biztosan annak tekinthető. A Bank of America (BofA) legfrissebb alapkezelői felmérése szerint a befektetői pesszimizmus olyan csúcsokra hágott, amilyenre a felmérés több mint két évtizedes történetében nem volt példa, sok szempontból még a dotkomlufi kidurranását követő időszakban és a globális pénzügyi válság idején sem.

A hangulat annyira szélsőségesen pesszimista, hogy még a BofA elemzői is úgy ítélik meg, hogy innen valószínűbb rövid távon az árfolyamok felfelé mozdulása, semmint a további esés. Még akkor is, ha a befektetési bank elemzői hosszabb távon borúlátóak a részvénypiac várható teljesítményével kapcsolatban.

Csökkenő profitokat, globális recessziót tartogat a jövő

A felmérésben résztvevő 240, összesen 695 milliárd dollár befektetésért felelős portfóliómenedzser nettó 72 százaléka várja azt, hogy a globális gazdaság a következő 12 hónap során gyengül. Ez ugyan 5 százalékponttal alacsonyabb érték, mint augusztusban, azonban még mindig magasabb, mint akár a dotkomlufi kipukkadása idején, illetve a 2008 nyarán elért csúcs.

A megkérdezettek nettó 92 százaléka várja azt, hogy a globális vállalati profitok csökkenne az előttünk álló évben. 68 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint a globális gazdaság valószínűleg recesszióban van. Ennél magasabb értéket mindössze kétszer, a globális pénzügyi válság mélypontján 2009 márciusában, illetve a koronavírus járvány korai szakaszában 2020 tavaszán lehetett tapasztalni.

Azon válaszadók aránya, akik szerint a gazdaság a fellendülés késői szakaszában van, a júniusi 80 százalékos csúcsról mostanra 67 százalékra zuhant. Ilyen mértékű visszaesés jellemzően recessziós időszakokban szokott történni. A következő 12 hónapban az infláció lassulására számítanak a szakértők, nettó 79 százalékuk véleménye, hogy augusztusban tetőzött globálisan a pénzromlás üteme. Ehhez hasonlóan magas számot utoljára 2008 decemberében láttunk, akkor rövid idő alatt az 5 százalék feletti globális infláció a pénzügyi válság hatására átmenetileg deflációba csúszott át.

Feltankoltak készpénzből

A befektetői pesszimizmus egyik másik fontos mérőszáma a portfóliók átlagos készpénzállomány a és olyan magas szintre jutott ami a lokális piaci mélypontokat szokta jellemezni. A kezelt vagyonokon belül ez most 6,1 százalék átlagosan, ilyen magas szintre utoljára 2001 októberében a szeptember 11-i terrortámadásokat követő piaci pánik idején ugrott a készpénzarány. A vagyonkezelésért felelős szakemberek 60 százaléka mondta azt, hogy az átlagosnál kevesebb kockázatot vállal a kezelt portfólióban, a felmérés történetében még sosem csökkent ilyen alacsonyra a kockázatvállalási hajlandóság.

Úgy látják, változatlanul az infláció alakulása lesz az ami meghatározhatja, mikor ér véget a FED monetáris szigorítási ciklusa. Erre ötven százalékuk szerint akkor lehet számítani, ha az amerikai infláció 4 százalék alá csökken, 20 százalék szerint viszont mindaddig fennmarad a restriktív monetáris politika, amíg az új munkanélküli segélyért jelentkezők száma 300 ezer fölé nem emelkedik az Egyesült Államokban.

Az augusztusi felmérés eredményeihez képest felfelé mozdultak el a kamat ciklus csúcsára vonatkozó várakozások is, most már a többség a korábbi 3,5-3,75 közötti sáv helyett 4-4,25 százalék közé várja az irányadó amerikai kamat tetőzését. A szigorítási ciklus végét egyébként a többség, mintegy 65 százalék a jövő év első illetve második negyedévére tippeli.

Változatlan a vélemény, hogy komolyabb hitelpiaci megrázkódtatás globálisan a kínai ingatlanpiac irányából fenyeget, de kockázatosnak ítélik meg a befektetők az alacsony fedezet mellett nyújtott amerikai hitelek helyzetét is. Emellett jelentősen aggódnak az olasz államadósság illetve a feltörekvő piaci országok államadóssága miatt.

A jelenlegi európai energiaválság legvalószínűbb következménye egy európai recesszió lehet, erre a válaszadók mintegy 70 százaléka tippelt, 20 százalékuk szerint viszont a G7 országok meg fognak állapodni az energiahordozók árának maximalizálásában.

Kevesen várnak nagy rendszerszintű bedőlést

A piaci szereplők döntő hányada, több mint 55 százalék úgy látja, jelenleg a leggyakrabban felvett piaci pozíció az amerikai dollár vétele. A globális tőkepiacokon fenyegető legnagyobb általános veszélynek első helyen a magasan ragadó inflációt látják, de sokan tartanak a jegybankok túlzott szigorúságától illetve a geopolitikai kockázatok további növekedésétől is. Egy a Lehman Brothers 2008-as csődjéhez hasonló rendszerszintű kockázatot jelentő bedőléstől a megkérdezettek mindössze 7 százaléka.

A pesszimista hangulatnak megfelelően mostanra jelentősen lecsökkentették a részvények arányát a kezelt portfóliókon belül. Ez olyan alacsony érték amire a felmérés történetében még soha nem volt példa, még a 2008 -2009-es pénzügyi válság legsötétebb időszakaiban is többen mertek arányon felül részvényt tartani, mint most. Egyébként ha tart is valaki az előírt súlyon felül részvényeket alapjaiban, az is inkább a defenzív szektorokat választja. Az ilyen szektorban tevékenykedő cégek papírjait 53 százalék súlyozza felül, ez 2009 februárra óta nem tapasztalt szint.

Amellett hogy nagyon sokan gondolják azt, hogy a piaci szereplők többsége dollár vételi pozíciókban van, rekordarányban látják felül értékelnek az amerikai fizetőeszközt a többi devizával szemben. A legjobban felül súlyozott eszköz jelenleg a készpénz, ezt követik az egészségügyi szektor és a tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényei valamint a nyersanyag cégek A leginkább alulsúlyozott eszközosztály a részvények általában, illetve az eurózónás cégek részvényei.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!