Folytatódtak a franciaországi tüntetések, amelyek a nyugdíjkorhatár emelkedése miatt indultak év elején. A hétfői zavargások idején legkevesebb 108 rendőr sérült meg és 291 embert vettek őrizetbe az országban.

Finnország és az Egyesült Államok egy olyan megállapodásról kezdett tárgyalni, amely lehetővé tenné, hogy amerikai csapatokat telepítsenek finn területekre. Mindeközben az amerikai léggömb-saga folytatódott: az amerikai hadsereg jelentette, hogy nyomon követ egy, a légterében keringő léggömböt. Tisztviselők arról számoltak be, hogy Hawaii egyes részei felett repült, de nem haladt át semmilyen stratégiai terület felett.

Drónok harca

A hét kétségtelenül legjelentősebb és legnagyobb port kavaró híre az volt, hogy dróntámadást akadályoztak meg Moszkvában, a hivatalos orosz bejelentés szerint személyesen Vlagyimir Putyin elleni merényletkísérletnek tekintik az esetet. Nem meglepő módon Ukrajnát gyanúsítják, bár bizonyítékkal nem szolgáltak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – aki a héten személyesen vesz részt az északi országok csúcsértekezletén, Helsinkiben, majd Hágában is járt – erre úgy reagált:

nem támadjuk Putyint vagy Moszkvát, a saját földünkön harcolunk.

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó pedig azt írta Twitteren, hogy Moszkva egy nagyszabású „terrortámadást” készít elő, amelyhez nyilvánvalóan a Kreml feletti drónokat akarja felhasználni ürügyként.

Később aztán Moszkva felülbírálta magát, és a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov csütörtökön már az Egyesült Államokat vádolta azzal, hogy meg akarták ölni Vlagyimir Putyin orosz elnököt a dróntámadással.

Csütörtök este aztán ettől függetlenül már Kijev felett hatástalanítottak egy orosz drónt.

Koronaizgalmak

Királlyá koronázták szombaton II. Erzsébet fiát, III. Károlyt. A 74 éves örökös már hivatalosan királlyá vált tavaly szeptemberben, amikor édesanyja meghalt, de most egy nagyszabású ceremóniával is megpecsételték az eseményt.

Az ilyen nagyszabású rendezvények teljes költsége csak hónappokkal vagy évekkel az esemény után válik csak nyilvánosság számára is elérhetővé, de az ünnepség szervezői szerint körülbelül 100 millió font, azaz 42,5 milliárd forint lesz a végösszeg.

A másik oldalról viszont londoni pénzügyi elemzők azzal kalkulálnak, hogy a koronázási ceremónia mintegy 337 millió font (143 milliárd forint) pótlólagos bevételt jelenhet összességében a turizmus és a vendéglátó ágazat számára.

Egészségügyi fejlemények

Az Európai Bizottság szerdán benyújtott egy javaslatcsomagot az unió gyógyszerészeti jogszabályainak felülvizsgálatára. Ez többek között tartalmazza, hogy a gyógyszereknek megfizethetőbbnek kell lennie, valamint meg kell szüntetni a gyógyszerhiányt, amitől egész Európa szenved.

Lengyelország pedig nyilvános levelet küldött a Pfizer részvényeseinek, amelyben felszólította az amerikai gyógyszeripari óriáscéget, hogy tárgyalja újra az EU-val kötött COVID-19 vakcinákra vonatkozó szerződését. Ez a paktum 1,1 milliárd vakcina megvásárlása kötelezi az EU-t, a lengyelek viszont kedvezőbb feltételeket követelnek.

A portugál kormány közben rendhagyó egészségügyi intézkedést léptetett életbe: az állampolgárok mostantól a saját bejelentésük alapján is jogosultak arra, hogy háromnapos betegszabadságra menjenek, nem kell ezért orvoshoz fordulniuk. A kabinet az újítástól többek között az ország egészségügyi rendszerének tehermentesítését várja.